Casablanca (ed-Dar el-Beida)

Omdat ik naar de kapper moest en niet terecht kon bij mijn vaste salon, vond ik een ander adres, twee straten bij mij vandaan. De naam vermoedde een Italiaanse eigenaresse.
Een vrouw in hoofddoek met donkere kringen onder haar ogen en vriendelijke bruine kijkers deed open. Ze wees naar achteren, liep toen voor me uit en ik volgde, het achteraf straatje door. Het was fris, de wind speelde met haar vest en mijn jas en duwde ons ongeduldig vooruit.
De kapsalon was gevestigd in een kleine berging. Er stond een versleten stoel die er precies in paste en een spiegel. Alles was een beetje versleten, ook de handdoek, de föhn en het kastje waar haar spullen op leunden. Een beetje smoezelig was het er. Ik waande me in Casablanca en voelde me direct thuis, een gevoel van herkenning dat ik eerst nietCasablanca moskee kon verklaren. Een kleine elektrische kachel verspreidde wat welkome warmte, desondanks waren mijn vingers koud.

Casablanca

Ze kwam uit Marokko.
‘Waar vandaan precies?’
‘Casablanca.’
Ik glimlachte en vroeg verder. Ze vertelde verder, over Friesland waar ze jaren had gewoond en nu hier, in Almere. Ze begon mijn haar te sprayen en kamde het helemaal door. Haar handen waren zacht en ervaren.
Het was al zes uur geweest. Ons gesprek werd onderbroken door een krachtige, donkere mannenstem die iets in het Arabisch riep. Het verhoogde mijn bewustzijn dat ik me niet in Almere bevond, maar op een plek hier ver vandaan, waar ik eerder in mijn leven graag eens naartoe had gewild.
‘Oproep voor het gebed,’ zei ze op mijn vragende blik.
Ik knikte.
Kamelen tijdens zonsondergangOp mijn beurt vertelde ik haar over het boek dat ik ooit schreef met een vriend – Het lied van de wind – dat zich deels afspeelde in Casablanca toen hij nog monnik was, en op een eerder moment in de woestijn. Ik hield van het boek, had er natuurlijk een tijdlang intens aan gewerkt, al eindigde de samenwerking, waarbij hij input gaf en ik schreef, in een breuk die nooit meer goed kwam. Jammer dat het na drie jaar intensief en liefdevol werken zo eindigde, maar zo gaat het soms in het leven.
Couscous di pesce in SiciliëIk vertelde ook dat ik een tijdje in Sicilië had gewoond waar de Arabische cultuur ook haar sporen had achtergelaten ; hoeveel ik hield van onze multiculturele samenleving, omdat het onze cultuur had verrijkt. ‘Ik ben dol op couscous en andere Oosterse specialiteiten. Mijn moeder en ik vinden het zo heerlijk dat ik het regelmatig klaarmaak,’ zei ik.

‘Habibiiiii’

Het was een mooi, vrij en blij gesprek. Toen ik wegging, nadat ze mijn haar in een leuk en vlot model had geknipt voor maar twaalf euro, vroeg ik naar haar naam omdat ik die eerder niet had verstaan.
‘Aouatif,’ antwoordde ze. Alleen al de manier waarop ze het uitsprak was van een verregaande schoonheid.
‘Wat een prachtige naam. Wat betekent dat?’
Ze glimlachte. ‘Emoties.’
‘Die hebben je ouders met veel zorg uitgezocht,’ zei ik waarbij er weer van alles door mij heen vloog:  heet, witgeel zand,  bergen in de verte en de vuile, vrolijke snoetjes en kleine, kleverige handjes van spelende kinderen, het geluid van schaterlachen in de verte en ‘habibiiiiii.’ Ik rook de zee, voelde de felle zon op mijn huid branden en had vermoeide, droge voeten. Ik proefde van gezamenlijke maaltijden en liters verse muntthee. Oude mensjes leunden in de schaduw tegen hun witte huis en verwelkomden de lome vooravond alvast. De zon wandelde weg en liet wat laatste glimpjes goud liggen over de daken, als een stille belofte voor de volgende dag.
Wat een gemis.
We keken elkaar nog eens aan, drukten elkaars hand en glimlachten van hart tot hart.
Haar ogen twinkelden nu, de donkere kringen waren ineens weg. Ze bleef in de deuropening staan toen ik mij omdraaide en naar huis liep.
Ik was weer even op reis geweest.