Pompoense variaties

Het hoofdingrediënt: Pompoen
Vanaf september zijn ze er weer volop: Pompoenen. Oorspronkelijk komt deze vrucht uit Zuid-Amerika, en is o.a. familie van de komkommer en de courgette. Pompoenen zijn het hele jaar door verkrijgbaar maar worden het meest in de herfst en begin van de winter verkocht. Met deze vrolijke ronde vruchten kun je echter het hele plezier hebben. Je eigen pompoen kweken bijvoorbeeld. Als je een heel groot exemplaar hebt kun je zelfs meedoen aan de wedstrijden die in het hele land georganiseerd worden. De pompoenen en kalebassen zijn heel lang goed te houden en doen het prima als sierfruit. Maar in de herfst, met als hoogtepunt Halloween op 31 oktober, kun je jouw exemplaar omtoveren tot een lantaarn of een mannetje met griezelig hoofd door creatief met je mes in de slag te gaan. Het vruchtvlees gebruik je natuurlijk in je kookpotje.

Het gerecht:
Pompoen laat zich goed combineren in allerlei gerechten vanwege het vrij neutrale vruchtvlees. Er zijn dan ook tal van bereidingswijzen zowel hartig als zoet. Zelfs de pitten zijn eetbaar. Geroosterd in een pan met dikke bodem kun je ze vervolgens bestrooien met kruidenzout, kerrie of paprikapoeder en wat zout. Een gezonde en alternatieve snack!

Het recept: Vegetarische Pompoenstoofpot (ca 4 personen)
Voor dit heerlijke eenpansgerecht heb je nodig:

– 2 tenen knoflook
– 1 grof gesnipperde ui
– 250 gram verse groente zoals sperziebonen, aubergine, winterwortel
– 4 verse tomatenblokjes
– 1 klein blikje tomatenpuree
– 2 laurierblaadjes
– ½ glas witte droge wijn
– 1 eetlepel verse peterselie
– 2 takjes tijm
– 1 el verse marjolein en rozemarijn
– peper en zout
– ½ glas kruidenbouillon
– geraspte kaas naar smaak
– 1 klein pompoentje per persoon (bijvoorbeeld een patisson)
– bieslook
– wilde rijst

Haal het kapje van de pompoentjes en hol ze uit. Snijd in blokjes. Roerbak de ui in olijfolie en voeg pompoen, groente (blokjes) en knoflook toe. Doe er daarna de tomaat bij. Voeg nu de verse kruiden toe en de tomatenpuree. Leng aan met de witte wijn en de bouillon. Laat een poosje stoven, proef en smaak op smaak af. Kook ondertussen zilvervliesrijst of wilde rijst gaar. Schep het stoofmengsel in de pompoentjes en bestrooi met geraspte kaas. Schuif ze even kort onder de gril, totdat de kaas gegratineerd is. Versier de borden met een pentagrammetje van bieslookstengeltjes. Serveer het pompoentje voor iedereen op een aparte schotel. Leg een bolletje rijst in het midden. Dien direct op met een glas witte droge wijn en een stuk landbrood erbij. Je kunt ook een grotere pompoen nemen en deze in het midden zetten voor iedereen.

Bron: Moderne Heksen, Claudia van der Sluis