Hoera: ik geef een knalfeest!

In 1998 verscheen Hoera, ik geef een knalfeest bij uitgeverij Tirion. In het boek zijn ideeen samengebracht voor themafeesten: taart- en theepartijtje (een variatie hierop kan zijn een kookfeest of cupcakefeest)., pyjamagriezelfeest, crimiknalfuif, Middeleeuws festival (Merlin feest), Heksenfestijn, Gemaskerd bal (verkleedfeest), kabouterfeestje. De taarten in dit boekje werden gemaakt door Peter Workum en Emmie de Wijk van Celebration Cakes, de illustraties zijn van Nicole Smans. Veel van deze ideeen zijn te combineren met de traktaties uit het boekje: Hoera, ik mag trakteren.

Dit boekje is niet meer leverbaar.

In de Media

De schrijfster stuurde ons dit handzame, duidelijke en vrolijke boekje over het organiseren van kinderfeestjes. Claudia werkt in het boekje acht verschillende thema’s uit, waaronder een Krimiknalfuif, Middeleeuws festival, Heksenfestijn en Gemaskerd bal. Stuk voor stuk tonen ze de creativiteit en inventiviteit van de schrijfster. Onze favoriet: het pyjamagriezelfeest met schuimspoken, griezelbingo en dapperdrank. Bron: Kinderfeestjes. 

Griezeltaart
Knutselen, koken en feesten. Dat kan volgens Hoera ik geef een knalfeest! (Tirion;) van Claudia van der Sluis.
Een theepartijtje tot een pyjamagriezelfeest, een crimiknalfuif, een middeleeuws festival, een heksenfestijn, een gemaskerd bal en een kabouterfeestje.
Het knutselen begint al met het knippen en plakken van de uitnodigingen. Op de grote dag worden vervolgens voor bijvoorbeeld het theefeestje van (fimo)klei taartjes gekneed: moorkoppen, tompoesjes, kersentaartjes en koekjes. Mmm. . .
Maar, de Volkskeuken gaat het uiteraard om het echte eten en daarom maken we hier de griezeltaart, voor het pyjamagriezelfeest.

Nodig: 250 gram zelfrijzend bakmeel, 250 gram suiker, 250 gram boter, 5 eieren van 50 gram per stuk, ijzergaren of een scherp mes, 750 gram marsepein, kleurstof voor levensmiddelen, chocoladepasta, 1/4 liter slagroom, een zakje vanillesuiker en poedersuiker.
Verder nodig: een cakevorm, een deegroller en een breinaald of satéprikker.

Mix de boter en de suiker in de keukenmachine witschuimend. Klop de eieren erdoor en voeg het zelfrijzend bakmeel toe en ga door tot je een luchtig beslag hebt.
Vul een cakevorm tot de helft; je hoeft de vorm niet in te vetten. Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Bak de cake in ongeveer vijf kwartier lichtbruin. Controleer met de breinaald of satéprikker of de cake gaar is (prik erin en als de naald er droog uit komt, is de cake goed.).
Haal de cake uit de oven en laat hem afkoelen. Haal hem pas daarna uit de vorm. Snijd de cake door met een stuk ijzergaren (of vraag een volwassene dat voor je te doen met een scherp mes).
Bestrijk de ene helft van de cake met een ruime laag chocoladepasta, en de andere helft met de slagroom en de vanillesuiker die je hebt stijfgeklopt. Duw de helften voorzichtig op elkaar.
Verdeel de marsepein in vijf ongeveer gelijke porties. Voeg drie porties samen en kneed hier bruine of zwarte kleurstof door. Rol de marsepein uit (als je het met poedersuiker bestrooit, gaat dat gemakkelijker) en bekleed de cake ermee. Maak een andere portie wit en maak hiervan spoken en een doodskop om de taart verder mee te versieren.
Maak de laatste portie grijs en maak een trits muizen die in optocht over de griezeltaart kruipen.
Spoel de taart weg met dapperlimonade: roer een liter groene limonade en een liter spa door elkaar. Prik voor iedere gast een paar witte druiven, plakjes kiwi en ander groen fruit (granny smith-appel bijvoorbeeld) aan een satéprikker waarop je een zelfgemaakte spookje hebt geprikt.
Vergeet je bijpassende pyjama niet!
Nanda Troost  Bron: 08/12/98, 00:00 (Volkskrant)

Meer foto’s? Kijk hier of hier