Hoera: ik mag trakteren!

In 1996 verscheen mijn eerste knutselboekje dat uiteindelijk grote gevolgen had voor de rest van mijn carrière. Hierdoor werd ik uitgenodigd om voor het tijdschrift Vriendin te komen werken als bureauredacteur. Jarenlang  schreef ik o.a. de Kids Corner  en bedacht alle onderwerpen daarvoor. Ik geef toe dat sommige traktaties bewerkelijk zijn, maar het idee erachter was om iets samen te maken met  de kinderen of grootouders dat langer mee ging dan alleen als decoratie. Het circus, spookhuis, of de paddestoel konden nog gebruikt worden voor andere doeleinden. De traktaties zelf zijn heel eenvoudig en snel te maken.

Achterflap
Voor een kind is zijn of haar verjaardag het belangrijkste feest van het hele jaar. Die dag staat het kind in het middelpunt van de belangstelling, er wordt gezongen en het krijgt cadeautjes en mag trakteren! Natuurlijk moet die traktatie dan ook extra feestelijk zijn. In dit boek vindt u meer dan tien originele en schitterende ideeën voor lekkere en mooie kindertraktaties. De basis van iedere traktatie is een decor waar poppetjes, gevuld met snoep of hartige lekkernijen, omheen geplaatst worden. De poppetjes worden uitgedeeld, met het decor kan daarna nog gespeeld worden. Het maken van de traktaties vergt wel wat tijd, maar het is erg gezellig om er samen met de jarige op woensdagmiddag aan te knutselen.

NBD|Biblion recensie
“Trakteren is profileren” schreef Ben de Cocq onlangs in zijn column “Genieten” in Vrij Nederland. In de race om de origineelste traktatie van de klas is dit boek een goede handleiding. Wie uitgekeken is op de zak chips, het versierde mandarijntje of het ijsje, kan aan de slag. De traktatie wordt nu gepresenteerd op een ondergrond/decor waarop de heerlijkheden in stijl zijn uitgestald. In dit boek elf ideeën voor o.a. noordpool met pinquins, circustent met clowns, kaas met muisjes en poes. Vooraf algemene werkaanwijzingen, opgave van materialen (veel afvalmateriaal), basisrecept voor papier-maché enz. Aan het eind werktekeningen die met overtrekpapier overgenomen kunnen worden. Kinderverjaardagen zijn tegenwoordig evenementen die uit méér bestaan dan alleen trakteren op school. De vraag rijst hoeveel ouders (met de huidige klassengroottes in het achterhoofd) deze traktaties met hun lievelingen in elkaar gaan knutselen. De ideeën zijn m.i. wèl goed bruikbaar als knutselidee voor een verjaarspartijtje. Geïllustreerd met vrolijke foto’s en duidelijke werktekeningen.
(Biblion recensie, Toos Verhoeven-van Raamsdonk.)

Meer foto’s? Kijk hier of hier.