Gezonde edelstenen

Vrijwel iedereen is dol op edelstenen. Niet voor niets want de sprekende kleuren, bijzondere vormen en de talloze toepassingen maken het geliefde objecten om te dragen of mee omringd te zijn. Het is niet alleen voorbehouden aan de rijken der Aarde, maar gelukkig beschikbaar voor iedereen die dat wil. Dat deze juweeltjes ook nog helpen bij allerlei ziekten en kwalen en over bijzondere magische krachten beschikken, maakt hun waarde voor ons alleen maar groter.

De Grieken en Romeinen, maar ook de Babyloniërs, beeldden hun geschiedenis uit op bergkristal en amethist. De Egyptenaren maakten veelvuldig gebruik van lapis lazuli om hun kunstwerken zoals scarabeeën en halssieraden te versieren in combinatie met goud. Ook de Maya’s waren gek op stenen, vooral de diepgroene kleur van jade was favoriet. Het grafmasker van koning Pacal bestaat uit bijna 200 mozaïekstukjes van obsidiaan en jade, schelpen en parelmoer. Het resultaat is zondermeer indrukwekkend te noemen.
Dat stenen tevens op een magische wijze gebruikt worden is dan ook bijna logisch te noemen. De eigen energie en de stoffen die iedere edelsteen bevat kan met de juiste vorm en kleur verbluffende resultaten teweeg brengen. In talismans en amuletten, in rituelen, op het altaar of als onderdeel van een spreuk zijn stenen niet weg te denken. Ook dat werd door onze verre voorouders al onderkend, want stenen werden niet alleen gedragen om mooi te zijn, maar vooral ook als afwering tegen zwarte magie.

Gezond smullen
In de Middeleeuwen werden stenen verpulverd en gebruikt om geneeskrachtige recepten mee te bereiden. Een bekend recept is de likkepot ven edelstenen en kruiden waarin koraal, geschraapt ivoor, muskus, bladgoud, parelpoeder, carneool, granaat en smaragd worden genoemd. Daarnaast bevatte de likkepot maar liefst twintig kruiden. Je zou er bijna trek in krijgen! Dit middel zou helpen tegen allerlei besmettingen en ziekten. Nu nog worden er elixirs bereid met stenen, water en het licht van de Volle Maan. De mineralen in stenen kunnen een aanvulling zijn op een bepaalde aandoening of een tekortkoming. Aan de kleur van een steen valt te zien om welke stoffen het gaat. Iemand die problemen heeft met bloedarmoede kan baat hebben bij een ijzerhoudende steen zoals magnetiet of olivijn. Chronische rugklachten zouden voor een groot deel verlicht worden met stenen die kiezelzuur bevatten, zoals bergkristal.
Zomaar elixirs drinken is echter niet aan te raden omdat er ook stoffen in kunnen zitten die een averechtse werking op de gezondheid kunnen hebben. Het is beter iemand te raadplegen die er verstand van heeft.

Genezen met kristallen
Crystal healing is een manier om met behulp van stenen energie-problemen te verhelpen. Daarbij wordt een steen niet zozeer voorgeschreven als hulpmiddel om op het lichaam te dragen of in te nemen vanwege de mineralen, maar eerder om blokkades op te heffen zodat een goede doorstroom van energieën weer mogelijk is. De edelsteengenezer geeft een behandeling met verschillende stenen. Hij strijkt met de stenen langs en over de chakra’s en legt ze rondom het lichaam. Vaak is zo’n behandeling in combinatie met stemvorken of klankschalen bedoeld om het juiste energieniveau te bepalen, ook wordt gewerkt met bach-bloesems, essentiële oliën en/of reiki.

Stenen reinigen
Stenen nemen energieën op, reinig ze daarom goed reinigen voor gebruik.
Ook is van belang of je een gepolijste steen of een ruwe, onbehandelde steen neemt. De laatste kan vele malen sterker zijn dan een glad steentje waar al veel kracht uit weggeslepen is. Pas de volgende reinigingsmanieren toe:

In zonlicht: zet de stenen een dag in de volle zon. Vergeet niet de stenen weg te halen met zonsondergang.
In stromend water: leg de stenen twee dagen in stromend water, bijvoorbeeld in een fontein in de tuin.
In water en zonlicht: leg de stenen een half uur in het water en vervolgens een paar uur in het zonlicht. Pas op met rozenkwarts, deze kan in het zonlicht verbleken.
In de Aarde: leg de stenen in een aardewerken pot en graaf ze een winter lang in. Na de winter zijn de stenen als nieuw en volgens een oeroude methode geheel gereinigd. Moeder Aarde heeft zich persoonlijk over de stenen ontfermd.
In zeezout: begraaf de stenen een etmaal in een kom met zeezout. Gebruik geen zout water, dit kan de stenen beschadigen. Niet geschikt voor poreuze stenen zoals howliet en turkoois.
In wierook: houd het kristal boven smeulende wierook. Salie, ceder, sandelhout en wierookhars hebben een reinigende werking.

Stenen opladen
Voordat je je stenen gebruikt is het belangrijk dat je ze oplaadt met jouw eigen energie. Houd de stenen in je hand en visualiseer de energie die vanuit je lichaam in de stenen overgaat.
Je kunt ze ook opladen in het licht van de Maan. Leg de stenen daarom in een kom water en zet deze in het licht van de Volle Maan. Haal ze na 24 uur uit de kom en wikkel ze in een zachte, donkere doek tot je ze wilt gebruiken.

Top tien van meest gewilde stenen

Amethyst
De Amethyst is vanwege zijn dieppaarse kleur heel geliefd in sieraden, maar vooral ook omdat de steen bescherming biedt tegen ongewenste toverkunsten. In zilver gevat is dit een magisch juweel dat je zal helpen om donkere tijden moedig het hoofd te bieden. Bewaar een amethyst bij je waarzegspullen om je je helderziende vermogens ermee kunt vergroten. De amethyst is als genezende steen heel geschikt tegen verslavingen (roken, drank). Last van concentratiestoornissen of regelmatig hoofdpijn, dan biedt deze steen zeker verheldering!

Rozenkwarts
De schitterende roze kleuren van dit kwarts spreken tot de verbeelding. Iets dat er zo zacht en lieflijk uitziet is vast bestemd voor zaken die met de liefde te maken hebben. Hij heeft een grote invloed op onze emoties en gevoelens. Helemaal bijzonder is het feit dat deze steen je helpt om jezelf te leren kennen. Erg geschikt bij meditaties! Kunst en creativiteit kunnen door de rozenkwarts gestimuleerd worden. Reden te meer om je zakken ermee vol te stoppen of je thuis te omringen met deze rotsen van liefde.

Maansteen
Deze bijzondere steen heeft zijn naam te danken aan het feit dat de blauwgrijze kleur doen denken aan de Maan. Er zijn er zelfs bij die neigen naar blauw. Een geweldige steen om te gebruiken bij maanmagie en alles wat met vruchtbaarheid en de waterhuishouding te maken heeft. Ook de liefde is erbij gebaat. Gebruik deze steen bij toenemende of Volle Maan maar eens in een spreuk om je geliefde te betoveren en veroveren.

Lapis Lazuli
De lapis lazuli is een ‘sociaal’ steentje met een diepe, soms hemelsblauwe kleur, veelgebruikt in Oosterse landen en Mexico. Daar wordt hij beschouwd als een heilige, hemelse steen die veelvuldig in de juwelen van een gekroond hoofd of als inlegsteen werd gebruikt. Vroeger maakte men van de verpoederde steen verf voor schilderijen. Als genezende steen zou lapis werken tegen depressies en bij botbreuken. Ook het gezichtsvermogen zou erdoor versterkt worden. En duistere, magische krachten hebben geen schijn van kans meer, daarom werd deze steen vaak gebruikt in graven van farao’s die hun weg ongestoord moesten afleggen naar het dodenrijk.

Bergkristal
De bergkristal kun je gerust een supersteen noemen want hij is ijzersterk op allerlei gebieden. De legendarische kristallen schedels, waar allerlei magische krachten aan worden toegedicht, zijn gemaakt uit bergkristal, maar ook kristallen bollen zijn eruit vervaardigd. Bergkristal wordt verder veel gebruikt bij het maken van (grote) voorwerpen zoals vazen, schalen en kroonluchters, maar ook voor lenzen van bijvoorbeeld telescopen en verrekijkers. De Ieren gaven hun doden kristal mee in het graf omdat hiermee het goddelijk licht opgevangen kon worden en de ziel de weg wees naar het bevrijdende licht. Heb je last van aardstralen die je het leven in huis onmogelijk maken, leg er dan een bergkristal bij. Verder is deze steen erg goed bij angsten. Haren, nagels en huid worden erdoor gesterkt.

Aquamarijn
Een typische watersteen die helpt om de paranormale vermogens te ontwikkelen. Deze steen wordt nog steeds veelvuldig gebruikt bij magische toepassingen en brengt geluk. Als genezende steen een topper bij keelklachten en allergieën.

Chalcedoon
Deze krachtige steen wordt ook wel een moedersteen genoemd. Hij zou wonderbaarlijk genoeg vooral helpen bij het helen van breuken in andere edelstenen. Chalcedoon is er in vele kleuren, vooral de paarsblauwe en lichtblauwe varianten zijn bijzonder mooi. Als genezingssteen kun je hem gebruiken bij verwondingen en botbreuken. Hij is ook een aanrader bij het stoppen met roken.

Carneool
Een steen die net als de chalcedoon in vele kleuren te vinden is. Legendarisch omdat hij zou helpen bij astraal reizen. In de Middeleeuwen gebruikten vrouwen de carneool om dichtbij hun geliefde te zijn die bijvoorbeeld op reis was. De carneool bevordert de verbondenheid tussen mensen en helpt als genezingssteen tegen reumatische klachten, bij bloedingen en nachtmerries. In magisch gebruik is het vooral een geschikte steen tegen kwade invloeden, onweer en ongeluk.

Robijn
De robijn is een geliefde steen die samen met de heldere diamant, blauwe saffier en groene smaragd een koninklijk mozaïek vormt. De intens rode kleur maakt dat hij in Oosterse culturen bekend staat als ‘bloeddruppel uit het hart van moeder aarde’ maar ook wel als ‘duivenbloed.’ Als genezingssteen is de robijn geschikt bij pijn, vergiftiging en bloedarmoede. Gebruik deze steen ook als je moed en wilskracht kunt gebruiken of je intuïtie wilt versterken.

Saffier
De saffier is een echte verlovingssteen die trouwe liefde, vriendschap en zuiverheid stimuleert. Stress heeft geen kans meer en besluiteloosheid eveneens. Wie nog aarzelt om ja te zeggen tegen een geliefde komt met een saffier hoogstwaarschijnlijk wel over de drempel. Als genezende steen wordt de saffier toegepast bij oogkwalen en nervositeit.

Last van winterkwaaltjes, hoofdpijn of zere keel? Deze edelstenen helpen je in no-time uit de malaise!
Verkoudheid: carneool, magnesiet, pyriet,
Hoesten: aquamarijn, magnesiet, malachiet, onyx, rutielkwarts
Griep: fluoriet, jade, malachiet,
Hoofdpijn: amethist, granaat, hematiet
Buikgriep: rozenkwarts, amber, bloedjaspis, obsidiaan, robijn, tijgeroog
Keelpijn: agaat, amethist, chrysoberil.
Oorontsteking: amber, malachiet, onyx,
Koude handen en voeten: bergkristal, carneool
Kriebelhoest: beril, magnesiet, malachiet, onyx, rookkwarts, smaragd
Winterdepressie: citrien, carneool, granaat, koraal, gele agaat, lapis lazuli, rookkwarts
Koorts: carneool, chiastoliet, saffier

Bronnen: verborgen krachten van edelstenen – Mellie Uyldert; Moderne Heksen – Claudia van der Sluis; De elementenserie: Aarde – Claudia van der Sluis.