Bramenjam

Het gerecht: Bramenjam

Zondagmorgen, buiten in de tuin, met verse, warme broodjes, een lik roomboter, zelfgemaakte jam en een grote pot thee. Elffantasy Magazine erbij en de dag kan niet meer stuk! Zie je het voor je? Zelfgemaakte jam is helemaal niet moeilijk te maken, en je kunt er in feite al het verse, gave fruit voor gebruiken dat maar voor handen is. Wil je extra voordelig uit zijn, koop het fruit dan in een grote hoeveelheid op de markt tegen sluitingstijd.

Het hoofdingrediënt: Bramen
Bramen groeien overal en ze vermeerderen zich razendsnel. In je tuin kun je kiezen voor doornloze soorten, maar in de vrije natuur bramen plukken heeft natuurlijk wel z’n charme. Deze heerlijke vrucht met de zoetzure smaak is op talloze manieren te eten, maar heb je er eenmaal jam van gemaakt dan kun je die ook eens in een nagerecht gebruiken. Maak de jam dan wat dunner door te verwarmen in een pannetje en er wat likeur bij te doen of bessensap. Serveer bij koude griesmeelpudding, bij vanillevla of over ijs. Smullen! Wil je het liever iets minder zoet? Voeg dan een klein beetje citroen toe, dat kan de smaak net iets ophalen.

Het recept: huisgemaakte Bramenjam…
1 kilo verse mooie bramen
800 gram suiker
1 pan met dikke bodem
potjes met schroefdeksel
soda

Spoel de potten met zeer heet water en soda om en zet ze omgekeerd op een schone keukendoek. Let op gaaf fruit en gooi de lelijke exemplaren weg, spoel ze vervolgens even af onder de kraan. Doe het fruit in de pan en zet het op. Zodra het begint te borrelen voeg je de suiker erbij. Breng het opnieuw aan de kook en laat het ca vijf minuten pruttelen. Het schuim dat nu bovenkomt verwijder je met de schuimspaan. Schep de jam in de potten en sluit direct af met het schroefdeksel. Keer de pot om en laat zo staan tot de potten volledig zijn afgekoeld. Plak er een sticker op met de datum en zet de potten donker weg.
Er is ook speciale geleisuiker te koop die een wat dikker resultaat geeft.

Notabene: Voor verse warme broodjes kun je het recept gebruiken van de vorige keukenheks. Maak dan van hetzelfde deeg als voor de vogelbroodjes broodjes met een knoop erin, vlechtbroodjes of bolletjes.