Chocolade, betoverend lekker

Het gerecht: Chocolade 

In Mexico kent men de Mole de Gualojote, kalkoen (of kip) met chocoladesaus, een hartig gerecht. Toch wordt chocolade nog steeds het meest gebruikt in zoete lekkernijen zoals koekjes, snoep, bonbons, taarten, desserts en als garnering. Een kop warme chocolademelk is heerlijk als troost en verwarming en helpt gegarandeerd een handje bij de liefde, ook bij liefdesverdriet. Chocolade bevat een natuurlijke amfetamine. Het geeft je een lekker gevoel en…behekst je als je niet oppast!

Het hoofdingrediënt: Chocolade
De Azteken, Maya’s en Inca’s brouwden eeuwen geleden een bittere drank van de cacaoboon. Montezuma, de Azteekse Keizer, dronk dagelijks tientallen koppen van het goedje dat Xocoatl genoemd werd en liet het zich in een gouden bokaal serveren. Cacao werd beschouwd als een geschenk van de goden en stond bekend als een afrodisiacum. De ontdekkingsreiziger Cortez die Mexico aandeed op zijn wereldreis, nam enkele bonen mee naar Spanje om ze daar te planten. Zijn koning liet het oorspronkelijke recept verder op smaak brengen met kaneel, suiker en vanille om er verder met zijn hofhouding stilletjes en in het diepste geheim van te genieten. Het duurde nog enkele eeuwen voor de drank ook anderen in Europa mocht betoveren. Pas in de 17e eeuw werd de exotische cacaodrank, die gemaakt werd van een kruimelige pasta, bekend als een luxe genotmiddel dat alleen door de allerrijksten werd genuttigd. In de loop der tijd heeft cacao al heel wat experimenten gekend en zijn er de meest fantastische lekkernijen mee bedacht.

Het recept: Zwarte katten dessert
Bij heksen horen (zwarte) katten, dit recept is voor zowel volwassenen als jongeren een groot succes.
Je hebt nodig:
– 2 plakjes diepvries bladerdeeg per persoon
– puntig mesje
– 2- 3 lepels chocolademousse per persoon.
– ¼ reep pure chocolade per persoon
– ½ el melk
– kwastje
– cacao
– eventueel kant en klaar gekleurd glazuur uit een tube (kookwinkel)
– ½ cocktailkers

Laat het deeg ontdooien. Snijd een eenvoudige kat uit het deeg. Dat doe je als volgt: gebruik een kopje om een cirkel te trekken, dit is het lijf. Maak een iets kleinere cirkel als hoofd en twee driehoekjes als oren. Neem voor ieder dessert twee katten die je licht op elkaar drukt. Bak ze in de oven in ca 15 minuten op 175 graden gaar en goudbruin. Laat afkoelen en snijd de bovenste helft er heel voorzichtig af. Vul de onderste helft met chocomousse. Smelt de chocoladerepen au-bain-marie (een pannetje in een pannetje heet water) en doe er wat melk bij. Goed roeren. Kwast nu de bovenste kat in met chocoladeglazuur en leg dit op de chocomousse. Met het gekleurde glazuur maak je twee ogen, en een mond. De neus is een halve cocktailkers. Bestrooi het lijf met cacao. Dien meteen op.

Tip: Heb je gasten en wil je er iets extra speciaals van maken, doe dan het volgende:
Teken op een stuk bakpapier een pentagram en prik er met een dikke speld gaatjes in langs de lijnen. Leg het sjabloon op een groot bord, strooi wat cacao op het sjabloon en verwijder het weer voorzichtig. Als je het goed gedaan hebt zie je het pentagram op het bord. Voor iedere gast doe je het zelfde.
Je hebt nu vijf dingen nodig om op het bord te zetten, want vijf is een magisch getal.
Bezemsteeltje: maak van bladerdeeg ook een klein bezemsteeltje die je meebakt met de katten. Glazuur het met de chocolade en bestrooi met decoratienootjes.
Heksenhoedje: neem de punt van een ijshoorn, doop dit in de chocoladeglazuur en zet deze omgekeerd op een plat rond koekje. Met wat druppeltjes chocolade zet je het vast aan het koekje. Leg de poes erbij, evenals een bescheiden plakje chocoladecake, eventueel besprenkeld met wat kersenlikeur of amaretto. Als afsluiter zet je er nog een luxe bonbon bij of een heel klein bolletje chocoladeijs. Een machtig en duivels lekkere toet waar je hoog mee zult scoren!
Bron: Moderne Heksen, Claudia van der Sluis