Gemberbrood

Het gerecht: Gemberbrood

De nachten zijn koud en lang. Binnen knappert het haardvuur en branden de lichtjes in de dennenboom. Overal staan kaarsjes en er hangt een warme, aangename sfeer. Het is Yule en de terugkeer van het licht wordt gevierd. Het huis is versierd met allerlei ornamentjes, de cadeaus worden uitgedeeld en dan is het tijd voor een feestelijk hapje en drankje. Gemberbrood is onmisbaar in deze tijd. Lekker bij het ontbijt, gewoon als tussendoortje of laat op de avond met een beker warme chocolademelk of hete anijsmelk.

Het hoofdingrediënt: Gember
De gemberwortel heeft magische krachten. Wil je je liefdesleven bijvoorbeeld een handje helpen door het gepassioneerder te maken, gebruik deze bijzondere wortel dan in een spell, of doe er een beetje van in een amulet. Ook de gezondheid vaart er wel bij. Een kopje gemberthee met een suiker helpt prima tegen keelpijn. Een bolletje stemgember is de remedie tegen pijnlijke gewrichten, maar ook tegen reisziekte. Kortom, gember is een heilzame, bijzondere wortel die je op allerlei manieren kunt gebruiken. En het is nog lekker ook, want je kunt er overheerlijk mee koken, zelfs hartige gerechten. Laat eens een stukje verse gemberwortel meetrekken in een runder- of kippenbouillon en maak de soep af met sliertjes winterwortel en zeer dunne sperzieboontjes (haricots verts). Onovertroffen, prima tegen een beginnende verkoudheid en het doet ook nog iets voor je liefdesleven. Het ultieme recept is natuurlijk gemberbrood dat een onweerstaanbare, verleidelijke geur verspreid in de keuken. Verslavend, maar dan in de goede zin van het woord.

Het recept: Gemberbrood
250 gram boter – 325 gram bruine suiker – 3,25 dl melk – 175 gram marmelade – 750 gram zelfrijzend bakmeel – 2 theelepels gemberpoeder – 2 theelepels bakpoeder – 2 theelepels kaneelpoeder – ¼ theelepel nootmuskaat – 2 grote eieren, losgeklopt – 10 bolletjes gember, in stukjes gehakt – 175 gram rozijnen
Verwam de oven voor op 170 graden. Beboter een flinke ronde cakevorm en leg vetvrij papier op de bodem. Meng boter, suiker, melk en marmelade goed door elkaar in een pan op laag vuur, tot de boter en suiker zijn gesmolten. Neem van het vuur en laat afkoelen. Doe nu de bloem, gemengd met het bakpoeder en kruiden, erbij en mix dit goed door elkaar. Doe de eieren erbij en daarna de gember en rozijnen. Doe het zachte cakedeeg in de vorm en bak ongeveer 1-1½ uur in het midden van de oven. Laat afkoelen in de vorm. Dit brood is het lekkerste na een paar dagen.

Bron: Moderne Heksen, Claudia van der Sluis