Midzomerse risotto

Het gerecht: Risotto tijdens midzomernacht
Op midzomernacht, 21 juni, vieren de heksen het hoogtepunt van de zomer. Er wordt juist dan veel groente en fruit gegeten, want we maken gebruik van wat moeder aarde ons schenkt. Een uitstekende begeleider die ook als hoofdingrediënt kan dienen is rijst. Daarom koos ik deze keer voor risotto dat heel geschikt is om op te dienen bij een feest waar veel personen aanwezig zijn. Risotto is typisch Italiaans en er zijn tal van heerlijke varianten op bedacht. Je kunt het ook gewoon met boter en parmezaanse kaas opdienen, goedkoop en simpel, maar daarom niet minder lekker!

Het hoofdingrediënt: Rijst
Rijst is rijst, zul je misschien denken, maar zo ligt het niet helemaal. Er zijn nogal wat soorten die allemaal een heel eigen smaak en bereidingswijze kennen. De langkorrelige variant, zoals de basmati, is geschikt voor salades, vullingen en als gewone gekookte rijst. Maar er is ook een rondkorrelige soort, zoals de arboriorijst, die gemakkelijk tot pap gekookt wordt.
Deze laatste soort gebruik je in de risotto. Gebakken in boter of olie, vervolgens op smaak gebracht met allerlei ingrediënten en dan langzaam gegaard in vocht, wordt dit een zacht smeuiig mengsel dat een feest is voor je smaakpapillen.

Het recept: Zomerse Risotto (ca 4 personen)
Voor dit heerlijke eenpansgerecht heb je nodig:
1 pak risotto of 400 gram Arboriorijst
2 paprika’s rood en geel
½ courgette
1 ui
6 verse tomaten (of 1 blik gepelde tomaten in blokjes)
1 blikje tomatenpuree
1 groot glas witte wijn
bouillon
Verse Italiaanse keukenkruiden naar smaak: basilicum, thijm, marjolein
Peper en zout
3 teentjes knoflook
Parmezaanse kaas
1 ons gerapste belegen kaas
scheutje olijfolie

Wil je het echt helemaal vers dan neem je arboriorijst (verkrijgbaar bij de Italiaanse delicatessezaak) maar kant en klare risottorijst is sneller klaar. Snijd de groenten in reepjes, en hak de uien grof. Verhit de olie in een diepe pan, bak hierin de uien glazig. Voeg paprikareepjes en courgette toe. Bak dit op hoog vuur en voeg de rijst toe. Goed omscheppen. Vervolgens gaan tomaten, tomatenpuree, het glas wijn en de bouillon erbij tot de rijst net onder staat. Doe de geperste knoflookteentjes, marjolein en thijm erbij en dek af met de deksel op de pan. Voeg regelmatig bouillon toe, het moet zacht en smeuiig blijven. Na 25 minuten is dit gerecht klaar (ca. 1 uur voor verse arborio). Roer de kaas en de parmezaanse kaas erdoor en gehakte basilicum. Dien op met warm Italiaans landbrood, aïlloli, witte wijn en tomatensalade. Bon appetito!

Bron: Moderne Heksen, Claudia van der Sluis