Ostara en het ei

Het gerecht: Ei

Het Heidense lentefeest Ostara wordt door paganisten, en dus door heksen, op een heel speciale manier gevierd. Men geeft elkaar dan een felgekleurd ei, liefst rood, waarop een wens staat geschreven. Het geven van eieren aan elkaar is al een heel oud gebruik dat van vele eeuwen geleden stamt, nog voor het Christendom bestond. Tijdens Ostara werd de lentegodin Eostre vereerd. Zij werd omringd door bloemen, gekleurde eieren en vaak werd zij afgebeeld als haas, een vruchtbaarheidssymbool, evenals het ei dat nieuw leven symboliseert. Ostara is inmiddels al een hele tijd in ere hersteld. Voor heksen is dit feest het hoogtepunt van de lente.

Het hoofdingrediënt: Ei
Ei wordt op heel veel verschillende manieren gegeten, maar traditioneel is het met Pasen of Ostara toch erg lekker om gekookte eieren te eten, en dan het liefst tussen zacht en hard in, met verse luxe broodjes erbij. Ochtendhumeurtjes krijgen geen kans, want je tovert beslist een glimlach bij iedereen die kan meegenieten van je vrolijke ontbijt/brunchtafel als je ook nog zelf de broodjes maakt. Dus kneed gezellige paashazen (of haasgodinnetjes Eostre) van het deeg (broodmix) en bedenk ondertussen wat je allemaal voor vruchtbaars wenst of wilt geven aan degenen die het gaan eten. Want dat is beslist een stukje keukenmagie!

Het recept: Gevulde dopjes voor ontbijt, brunch of lunch
Voor dit eenvoudige gerecht hoef je niet vroeg je bed uit, je kunt ze ook opdienen voor de brunch. De eierschalen worden gebruikt om te serveren. Je hebt nodig voor vier personen:
– 8 eieren
– scheutje melk
– peper en zout
– grof zeezout
– bieslook
– flinke klont boter
– 8 geroosterde sneetjes brood (halverwege de bereidingstijd klaarmaken) of die verse haasgodinnetjes van hierboven
– een koekenpan met dikke bodem
– garde
– natuurlijke rode eierverf en een penseel

Breek de eieren voorzichtig op driekwart zodat je een groot deel van de eierschalen overhoudt om te vullen. Spoel de schalen af onder water, of leg ze even in heet water om ze schoon te maken. Haal ze er dan voorzichtig weer uit en laat afkoelen.

Klop de eieren met melk, peper en zout en zet even in de koelkast tot gebruik. Je gaat nu eerst verder met de eierschalen. Beschilder de eierschalen aan de buitenkant met rode verf en laat omgekeerd drogen. Strooi bergjes zeezout op een schaal en zet hier de eierschalen in.
Laat de pan warm worden op het vuur en doe er de boter in. Laat de boter zachtjes smelten en zet het vuur direct laag. Doe nu het eiermengsel erin. En begin direct te roeren met een garde. De bedoeling is dat het roerei heel langzaam gaar wordt, maar het moet wel zacht van structuur blijven. Daarna lepel je de eierdopjes vol met roerei en snipper je er nog wat fijngesneden bieslook overheen. Dien op met geroosterde sneetjes brood of de zelfgemaakte broodjes, een krul roomboter, een kopje thee en verse jus ‘d orange.
Tip: Je kunt ook wat zalm of wat geraspte kaas door het roerei doen.

Bron: Moderne Heksen, Claudia van der Sluis