Vogelbroodjes

Het gerecht: vogelbroodjes
Bak deze broodjes ter ere van het voorjaar voor het meifeest Beltane, of neem ze gewoon gezellig mee naar een picknick of een ritueel. Smullen!

Het hoofdingrediënt: brood
Het is een trend om zelf brood te bakken, maar in wezen is het een oeroude ambacht die helemaal niet zo moeilijk is als je misschien zult denken. Zeker met behulp van een broodbakmachine. In Het broodmachine bakboek van J. Shapter (Veltman Uitgevers- ISBN: 90 5920 078 0) kun je heerlijke recepten vinden die je binnen de kortste keren tot een ervaren broodbakker zullen maken. Maar ook met de hand brooddeeg maken is, hoewel veel meer werk, dankbaar om te doen. Het fijne van zelf brood bakken is niet alleen dat het hele huis er zo heerlijk van gaat ruiken, maar ook dat veel lekkerder smaakt dan het kant-en-klare (fabrieks)brood dat we tegenwoordig bij veel supermarkten kopen. Met zelf brood bakken gaan we dus weer helemaal terug naar vroeger!

Het recept: Vogelbroodjes
670 gr bloem
260 ml melk of water
12 gr zout
38 gr boter / of 50 cl plantaardige olie
2 eieren
6 Vitamine C tabletten verpulverd
26 gr Suiker
1 zakje droge gist
krentjes
1 extra eidooier

Wie een broodmachine heeft hoe alleen maar alle ingrediënten in het bakblik te doen en het programma deeg te kiezen, de machine doet de rest en geeft aan wanneer het klaar is. Met de hand gaat het iets anders. Zeef de bloem en voeg zout, eieren, water en olie toe. Meng het zakje gist met een klein beetje melk of water en de suiker. Kneed dit door het deeg. Ongeveer een kwartier goed kneden en dan met een vochtige theedoek op een droge, warme plaats laten rijzen. Na ongeveer anderhalf uur het deeg nog eens goed doorkneden en er de vogelbroodjes van maken. Verder ga je als volgt te werk: Neem stukjes deeg en rol er een dikke sliert van. Leg de sliert in een knoop, trek een uiteinde erdoorheen en vorm een snaveltje. Druk in stukjes gesneden krentjes op de plaats waar de ogen moeten zitten.
Laat op het bakblik onder een theedoek nog een uur rijzen en bak de broodjes af bij 200 graden in ca 20 minuten tot ze goudbruin zijn. In de laatste 3 minuten bestrijk je de broodjes met losgeklopt eigeel en gaan ze nog even terug in de oven. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Bron: Het grote boek van de Maan, Claudia van der Sluis

2 Comments

Comments are closed.