Gezond

‘Ik eet gezond,’ roep ik al jaren. Want frisdrank, vette happen etc. blief ik (meestal) niet, geef mij maar water en een gegrild stukje vis. Héérlijk!
Helaas was/ben ik mijn leven lang ook fan van brood, pasta, rijst en mmmmmh aardappelen. En van maaltijden van Knorr: Kip Tandoori bijvoorbeeld of Kofta.
Inmiddels weet ik dat mijn overgewicht niet zozeer te maken heeft met het eten van suiker en vet, maar vooral met verborgen suikers waar Unilever en Co eindeloos veel in stoppen bij ALLES wat ze fabriceren. En wij ons maar afvragen waarom zoveel mensen kanker en diabetes hebben en dik zijn.
Soms zou ik willen dat het in Nederland net zo gemakkelijk gaat als in Amerika als het gaat om rechtszaken, want wat zou ik die fuckers (excusez le mot, maar ik háát ze!) aan de schandpaal willen nagelen en ze een proces aandoen omdat ze met mijn gezondheid hebben lopen klooien. Een schande dat de overheid dit niet aan banden legt, hun misleiding, het gemanipuleer, die grenzeloze honger naar winst, winst, winst. En dan te bedenken dat ik mij zeventien jaar terug als beginnend redacteur redelijk vaak en graag liet fêteren door hen. Op gratis pakjes, zakjes en potjes dus. Never nooit meer, zeg ik nu.
Mijn moeder zei vanmiddag: ‘Die verpakkingen zien er ook zo aantrekkelijk uit hè? Je krijgt er trek van.’
Ja, dat is het ‘m nu juist.

Suikerverslaving is een vicieuze cirkel. Je eet een broodje en nog een. En iets later krijg je trek in nog iets, maar je weet niet wat. De trek is er constant waardoor je gaat overeten (en ik durf te zeggen dat het bij mij nogal meeviel) of dingen neemt die niet goed voor je zijn. Stel je voor dat je een ‘gezonde’ reep eet, of een magere yoghurt met vruchten, of een reep onbijtkoek… dan denk je dat je gezond bezig bent toch? Nou nee hoor. Overal zit suiker in. En de hoeveelheden laten mij stuiteren van ontzetting. Je beseft het niet, omdat je niet beter weet.
Tot mijn grote frustratie heb ik nog steeds veel overgewicht, maar ik ben wel van de suikerverslaving af en hard op weg naar vele kilo’s minder. Sinds ik die troep niet meer eet voel ik me top, ben ik veel gezonder en brood, pasta etc laat ik ook voor wat het is. Zelf crackers maken is veel lekkerder en leuker en gezonder. Natuurlijk kost het je iets meer tijd, maar daar heb je wel een betere gezondheid voor terug.
Opzouten met Unilever en co. Ik hoop dat men door de bewustwording die nu gaande is ook massaal stopt met het kopen van die troep en er heel vlot een einde komt aan verkankeraars die ons zo ziek maken.
Dat gun ik ze uit de grond van mijn hart.

IDFA: ‘That Sugar Film’ haalt genadeloos uit naar suikerindustrie