Oude doos 10: Universiteit

Ergens in het najaar van 2001

Debat faculteit vrouwenstudies

Wekelijks krijg ik veel verzoeken van studenten die me willen interviewen of me uitnodigen voor evenementen. Soms doe ik eraan mee, zoals bij het onderzoek van Zwannet Bronsma, een 42 jarige studente die onderzoek doet naar hekserij. (Zwannet schreef een lijvige scriptie die ik nu, 16 jaar later, nog steeds in mijn bezit heb.)
Er komt een email binnen met de vraag of ik wil meedoen aan een debat op de universiteit van Nijmegen, bij de faculteit vrouwenstudies.
De universiteit! Wie had dat gedacht? Ik had zelf ook zo graag willen studeren, maar het liep even anders. Ik loop nog net niet naast mijn schoenen door deze uitnodiging.
Van tevoren krijg ik de vragen te zien. Een beetje eenzijdig, allemaal op Wicca gericht.
Bij navraag blijkt dat ze bij de Universiteit niet weten dat er -wat mij betreft- een groot verschil is tussen Wicca en hekserij.
Er zijn twee Wiccans uitgenodigd: Jana van Silvercircle en Joke Lankester.
Jana ken ik van de Wiccan Rede waar ze voor schrijft en Joke interviewde ik voor een artikel in de Koorddanser.

Soloheks met wiccastandpunten

Het is donker in de ruimte waar het debat is. Vriendin Gonneke is er ook. Er zijn meer bekenden. Joke begroet me enthousiast. De andere vrouwen zitten al aan de debattafel. Er is ook een soloheks bij, een meisje nog, die er overwegend Wicca-standpunten op na houdt. Ze is heel serieus en gedreven.
Jana is een stuk losser, die heeft dit natuurlijk al heel vaak gedaan. De vrouw naast me, een theologe met een inwikkelde titel, is voor lesgeven in de wieg gelegd. Ze vertelt leuk en levendig.
Omdat het mudjevol is worden er zelfs mensen geweigerd in de zaal.
Joke houdt de inleiding. Ze leest het op van een papiertje. En ik me maar druk maken om mijn lezingen. Ik ben dus niet de enige die het zo doet. Maar toegegeven, het is veel leuker om het niet van papier op te lezen. (Sorry Joke).
Het debat wordt met veel flair en humor ingeleid door een jonge studente.
We krijgen allemaal de gelegenheid iets over onszelf te vertellen.

Niet per se heks

Ik stel mezelf voor. ‘Ik noem mijzelf niet per se heks,’ zeg ik erbij.
Het is meer een forum, waarbij wij de vragen beantwoorden van het publiek.
‘Wat is het verschil tussen Wicca en hekserij?’ vraagt iemand uit de zaal.
Jana antwoordt dat er voor haar geen verschil is.
Voor mij wel degelijk, zeg ik desgevraagd, maar dat is door de vele kruisbestuivingen moeilijk aan te geven. Wat mij betreft zijn niet alle heksen Wiccans, maar noemen Wiccans zich wel bijna zonder uitzondering heks. Het zou te ver voeren om de verschillen uitgebreid te benoemen voor mensen die niet bekend zijn met hekserij en vaak nog denken dat het gaat om lelijke oude toverkollen, zoals de van Dale dat aangeeft (nog steeds, in 2017! Wakker worden, Van Dale!).
Joke Lankester komt er ten slotte ook bij zitten om vragen te beantwoorden.
Na ruim twee uur krijgen we allemaal een fles universiteitswijn mee en een boekenbon.
Nog meer van dit soort evenementen en ik raak vanzelf mijn plankenkoorts wel kwijt!