Oude doos 9: Fenomenen 1

Radioprogramma

‘Ben je er klaar voor?’ vraagt de stem van de technicus uit de studio.
Ik wordt telefonisch geïnterviewd door Elizabeth van het programma Fenomenen. De luisteraars zullen denken dat ik in de studio ben, de technicus filtert alle oneffenheidjes eruit. En meer, zo vermoed ik later.
Het is regio radio. Elizabeth verkoopt haar programma aan verschillende regio’s door het hele land.

Zwarte magie

Voor het programma begint hebben we een kort gesprek. Elizabeth vertelt dat ze op de Filipijnen heeft gewoond, waar ze te maken kreeg met zwarte magie. Een nare en angstige periode volgens haar, die veel indruk achterliet. Ze wil mij niet vertellen wat ze heeft meegemaakt, daar is geen tijd voor.
Iedere vraag wordt van te voren met me doorgesproken. Ik heb het vermoeden dat ze niet goed weet wat ze wil vragen. Misschien hoopt ze dat ik de onderwerpen ga aangeven?
Het is mijn zoveelste radio-interview al. Ik heb de moeilijkste stormen doorstaan, dus ik heb er geen zorgen over. Meestal gaat het vanzelf.
‘Over 20 seconden beginnen we,’ zegt Elizabeth tegen mij. ‘Klaar?’
‘Ja hoor,’ zeg ik. ‘Helemaal.’
‘Dit is Fenomenen. En vandaag interview ik een moderne heks. Welkom, Claudia van der Sluis,’ klinkt het zalvig. ‘Claudia, vertel eens, wat doet een heks?’
De vragen blijven hangen bij het gebruikelijke: wat is een moderne heks, wat is magie, wat doe je tijdens een ritueel, enzovoorts. Geduldig wacht ik op de eerste aanzet om de diepte in te duiken, zodat zich nog een interessant gesprek kan ontwikkelen.

Het boze

‘Claudia… volgens de Dikke Van Dale is een heks een vrouw die zich met het boze bezighoudt…’ zegt Elizabeth dan ineens met lagere stem. Ze wacht even voor ze verder gaat: ‘Wat is jouw idee hierover?’
‘Van Dale gaat misschien uit van het archetypische beeld, maar dat klopt niet.’ Ik leg uit waar het woordje heks vandaan komt en ook het Engelse woord witch.
‘Is er verschil tussen hekserij en spiritualiteit?’ vraagt Elizabeth. Het klinkt alsof ze het zelf een geweldige vraag vindt.
‘Niet iedereen die spiritueel bezig is doet aan hekserij,’ zeg ik.
Of ik nog ‘iets’ kwijt wil over de Maan- en Jaarfeesten. Ik word overvallen door een merkwaardig tegendraads gevoel. Wat is iets? Zo’n onderwerp laat zich echt niet vangen in drie zinnen.
‘Nee,’ zeg ik.
‘Wil je nog iets zeggen over rituelen?’
Ik zucht diep. Wie is hier de interviewer? Wát wil ze dan weten?
Dat ze ‘het boze’ in verband brengt met de moderne hekserij…. grr! ‘Nee,’ zeg ik.
En dan ineens neemt het gesprek een rare wending.

Wordt vervolgd…