Oude doos 9: Fenomenen 2

Ik zit aan de telefoon met Elizabeth die mij interviewt voor haar radioprogramma Fenomenen. Het gesprek loopt van geen kant, maar Elizabeth heeft een missie…

Donkere dingen

‘Claudia, volgens jou is spiritualiteit en hekserij hetzelfde,’ zegt Elizabeth ineens op vreemde, wat hardere toon. Haar stem gaat omhoog en ze begint sneller te praten. ‘Ik houd me óók met spiritualiteit bezig, maar ben zeker geen heks, Claudia. In jouw boek zie ik een zwart altaarkleed en een zwarte kat. Dat zijn allemaal ‘donkere’ dingen. Wat heb je daarop te zeggen?’
Het klinkt beschuldigend en triomfantelijk tegelijk.
‘De winter is de periode van afbraak, dus is het logisch om er een donker kleed op te leggen. Maar iedereen is vrij om te doen wat-ie wil, als je graag een geel kleed op je altaar wilt leggen om de zon binnen te halen dan kun je dat gerust doen.’
‘Volgens De Dikke Van Dale, Claudia, is een heks een vrouw een boosaardig vrouwelijk wezen dat kan toveren. Wat is jouw reactie daarop?’
Daar zijn ze weer, die eindeloze vooroordelen. Misschien had Van Dale er sprookjesfiguur bij moeten zetten. ‘Daar heb ik net al op geantwoord, Elizabeth. Ik heb je uitgelegd wat de betekenissen zijn van de woordjes heks en…’

Boosaardig wezen

‘Dat is jóuw interpretatie,’ valt ze me in de rede. ‘Maar dat is natuurlijk helemaal niet waar, want de Van Dale zegt dat een heks een boosaardig wezen is. Ja, jij noemt je toch een heks, Claudia? Je moet je toch zo nodig een heks noemen? Nou, heksen houden zich bezig met zwarte magie…’
Ik ontplof nog net niet. ‘Elizabeth, je doet nu heel vals. Ik heb in alle openheid je vragen beantwoord. Waar slaat dit op?’
‘Dit is mijn mening en jij hebt de jouwe,’ zegt ze enigszins betrapt, maar uitdagend.
‘Prima, dit gesprek stopt nu. Ik wil niet meer met je praten en geef geen toestemming om het gesprek uit te zenden.’
Elizabeth sputtert nog wat tegen.
‘Heel amateuristisch,’ zeg ik nog kokend van woede. ‘Ik ga nu ophangen.’
Ik had het kunnen weten, het voelde al niet goed. Of zijn dit soort dingen nu eenmaal niet te voorzien?
Dan komt er een mailtje binnen dat mijn boek op de site van mijn uitgever op de eerste plaats staat.
Moderne Heksen is een bestseller…